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논문 기본정보

아톱 푸드 블로그를 이용한 아토피피부염 예방과 관리를 위한 계절별 조리법 개발과 운영

논문 개요

기관명, 저널명, ISSN, ISBN 으로 구성된 논문 개요 표입니다.
기관명 NDSL
저널명 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food Cookery Science
ISSN 2287-1780,2287-1772
ISBN

논문저자 및 소속기관 정보

저자, 소속기관, 출판인, 간행물 번호, 발행연도, 초록, 원문UR, 첨부파일 순으로 구성된 논문저자 및 소속기관 정보표입니다
저자(한글) 강석아,최화정,김정현,김성애
저자(영문)
소속기관
소속기관(영문)
출판인
간행물 번호
발행연도 2010-01-01
초록 Since atopic dermatitis requires continuous care, the role of a patient's parents is important. However, the majority of parents cause even more serious situations by limiting allergy-inducing foods too much, causing an imbalance in nutrition and decline in immunity. Therefore, educating parents systematically and repeatedly via personal computer or smart phone could help to prevent and manage atopic dermatitis. In this study, 126 recipes of 4 seasons were developed for the parents of atophy students by using food with least chemical additives. After developing these recipes, a blog named 'Atop' meaning 'atophy stop' was made with these recipes and cooking step photos. In this blog, the visitors who used these recipes showed improvement responses of atopic dermatitis management. The results of this study show that further nutrition education programs such as this blog should be developed continuously and an effective evaluation tool must be also developed for the further prevention and management of atopic dermatitis.
원문URL http://click.ndsl.kr/servlet/OpenAPIDetailView?keyValue=03553784&target=NART&cn=JAKO201013351025356
첨부파일

추가정보

과학기술표준분류, ICT 기술분류,DDC 분류,주제어 (키워드) 순으로 구성된 추가정보표입니다
과학기술표준분류
ICT 기술분류
DDC 분류
주제어 (키워드) atopic dermatitis,recipe development,atop food blog,chemical additives