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논문 기본정보

#x300E;황제내경(黃帝內經) #x300F;의 육(肉) 개념과 관련 용어(用語)에 대한 연구(硏究)

논문 개요

기관명, 저널명, ISSN, ISBN 으로 구성된 논문 개요 표입니다.
기관명 NDSL
저널명 大韓韓醫學原典學會誌 = The journal of Korean medical classics
ISSN 1229-8328,
ISBN

논문저자 및 소속기관 정보

저자, 소속기관, 출판인, 간행물 번호, 발행연도, 초록, 원문UR, 첨부파일 순으로 구성된 논문저자 및 소속기관 정보표입니다
저자(한글) 양영규,정혁상,백유상
저자(영문)
소속기관
소속기관(영문)
출판인
간행물 번호
발행연도 2015-01-01
초록 Objectives : In Huangdineijing(黃帝內經), there are many uncertain terms to express body structures, for example, Yuk(肉, flesh). The purpose of this study is to define the meaning of Yuk(肉, flesh) and relevant terminologies. Methods : To define the meaning and origin of Yuk(肉) character and relevant terminologies, examples in Huangdineijing(黃帝內經), Seolmunhaeja(說文解字) and other important references are investigated. Results : Yuk(肉) character has etymologically meant meat, and afterwards it has got meaning of flesh. In the main two terms derived from Yuk, Giyuk(肌肉) means flesh, and Bunyuk(分肉) means muscles in anatomical knowledges. Also Yuk has been the most important etymological word that means body, among the five parts of body[五體], Geun(筋, tedndon and ligament), Maek(脈, blood vessel), Yuk(肉 flesh), Pi(皮, skin) and Gol(骨, bone) to contribute to making basic meanings of those characters. Conclusions : It is necessary to make clear the definitions of many Korean medical terminologies especially in anatomical knowledges to be helpful for systematic management of terminologies.
원문URL http://click.ndsl.kr/servlet/OpenAPIDetailView?keyValue=03553784&target=NART&cn=JAKO201525040947201
첨부파일

추가정보

과학기술표준분류, ICT 기술분류,DDC 분류,주제어 (키워드) 순으로 구성된 추가정보표입니다
과학기술표준분류
ICT 기술분류
DDC 분류
주제어 (키워드) Huangdineijing(黃帝內經),anatomy,terminology,Yuk(肉),the five parts of body(五體)